Ιωάννα ΠΑΝΑΓΙΩΤΟΥ

Ιωάννα ΠΑΝΑΓΙΩΤΟΥ

κ. Ιωάννα ΠΑΝΑΓΙΩΤΟΥ

τέως Επίτροπος
Περιβάλλοντος, Executive Director CIIM

Επίτιμο Μέλος
Βιολογικής Εταιρείας Κύπρου (ΒΕΚ)

Η Ιωάννα Παναγιώτου γεννήθηκε στη Λεμεσό το 1962.

 Είναι Βιολόγος –απόφοιτος του ΑΠΘ, με ΜΒΑ από το MΙΜ και μεταπτυχιακό στη Θεολογία από το Πανεπιστήμιο Λευκωσίας.

Από το 1988 – 2019 διατηρούσε το δικό της οινοποιείο στον Άγιο Αμβρόσιο Λεμεσού. Το οινοποιείο της έβαλε για 1η φορά την Κύπρο στον χάρτη του Ευρωπαϊκού Βιολογικού Αμπελώνα καθώς και στον κατάλογο των χωρών με παραγωγή πιστοποιημένων Βιολογικών οίνων.

Είναι ιδρυτικό μέλος του Κινήματος Οικολόγων Περιβαλλοντιστών, με πλούσια περιβαλλοντική δράση, διετέλεσε Γενική Γραμματέας του Κινήματος (2009 -2013).

Από το 2013-2019 κατείχε τη θέση της Επιτρόπου Περιβάλλοντος.

Σήμερα εργάζεται ως Executive Director στο Cyprus International Institute of Management – CIIM.

Σκεπτικό Βράβευσης κ. Ιωάννας ΠΑΝΑΓΙΩΤΟΥ

Η ανακήρυξη και τιμητική διάκριση αυτή της Βιολογικής Εταιρείας Κύπρου (ΒΕΚ), εδράζεται στη μέχρι σήμερα άριστη συνεισφορά της κ. Ιωάννας Παναγιώτου στους τομείς του περιβάλλοντος, της οικολογίας και εν γένει τη διακεκριμένη προσφορά της στην κυπριακή κοινωνία αλλά και στην προαγωγή των βιολογικών επιστημών και θεμάτων ευρύτερα. Η κ. Παναγιώτου είναι απόφοιτος του Τμήματος Βιολογίας στο Αριστοτέλειο Πανεπιστήμιο Θεσσαλονίκης. Είναι Βιολόγος – Οινοποιός, με μεταπτυχιακό δίπλωμα στο Marketing από το Mediterranean Institute of Management και στη Θεολογία από το Πανεπιστήμιο Λευκωσίας. Θέμα της μεταπτυχιακής της διατριβής είναι «Γενετικά Τροποποιημένοι Οργανισμοί –  Οικολογική, Ηθική  και Θεολογική Διάσταση». Εργάστηκε ως διευθύντρια της εταιρείας Ι.Π. Γαία Οινοτεχνική Λτδ η οποία βρίσκεται στον Άγιο Αμβρόσιο Λεμεσού και της οποίας είναι και δημιουργός. Βιοκαλλιεργεί τους αμπελώνες τους οποίους κληρονόμησε από τους γονείς της από το 1986. Tο 1ο βιοκαλλιεργούμενο κτήμα της Κύπρου υπήρξε ο δικός της αμπελώνας από τα σταφύλια του οποίου παρήχθη το 1ο Κυπριακό κρασί που έφερε την ανάλογη σήμανση σύμφωνα με την Ευρωπαϊκή νομοθεσία. Η κ. Παναγιώτου μέσα από τη δράση της έχει συνεισφέρει τα μέγιστα στην προώθηση περιβαλλοντικών πολιτικών στο κυπριακό συγκείμενο και έχει συμβάλει στην ευαισθητοποίηση της κυπριακής κοινωνίας στα περιβαλλοντικά και οικολογικά ζητήματα. Ασχολήθηκε ιδιαίτερα με θέματα που αφορούν την πράσινη ανάπτυξη, την βιοκαλλιέργεια, τον εναλλακτικό τουρισμό, την παραγωγή και προώθηση βιολογικών και τοπικών προϊόντων, την υλοποίηση των 17 στόχων Βιώσιμης Ανάπτυξης των Ηνωμένων Εθνών οριζόντια, την κυκλική οικονομία, την Προσαρμογή στην Κλιματική Αλλαγή, την Εταιρική Κοινωνική Ευθύνη, την ισότητα των φύλων, τη συμμετοχή των γυναικών στα κοινά και την κοινωνική και γενεαλογική δικαιοσύνη. Από το 1996 μέχρι σήμερα έχει δώσει πληθώρα διαλέξεων για τα πιο πάνω θέματα και πολλά άρθρα της έχουν δημοσιευθεί σε εφημερίδες και άλλα έντυπα και επιστημονικά περιοδικά. Ως Επίτροπος Περιβάλλοντος προώθησε άριστα περιβαλλοντικές στρατηγικές, βραβεία, εκστρατείες και δράσεις ευαισθητοποίησης και εκπαίδευσης στην κυπριακή πραγματικότητα. Με αυτό το Σκεπτικό η Βιολογική Εταιρεία Κύπρου (ΒΕΚ) απονέμει στην κ. Ιωάννα Παναγιώτου τον Τίτλο του Επίτιμου Μέλους της.