Δρ Παναγιώτα ΠΟΪΡΑΖΗ

Δρ Παναγιώτα ΠΟΪΡΑΖΗ

Διευθύντρια Ερευνών, Ίδρυμα Τεχνολογίας και Έρευνας, Ελλάδα

Επίτιμο Μέλος Βιολογικής Εταιρείας Κύπρου (ΒΕΚ)

Η Δρ Παναγιώτα ΠΟΪΡΑΖΗ είναι Διευθύντρια Ερευνών και ηγείται του εργαστηρίου Υπολογιστικών Νευροεπιστημών (www.dendrites.gr) του Ινστιτούτου Μοριακής Βιολογίας και Βιοτεχνολογίας (ΙΜΒΒ) στο Ίδρυμα Τεχνολογίας και Έρευνας (ΙΤΕ). Είναι απόφοιτος του Τμήματος Μαθηματικών του Πανεπιστημίου Κύπρου. Στη συνέχεια, απέκτησε το Master (1998) και το διδακτορικό της (2000) σε Βιοϊατρική Μηχανική από το Πανεπιστήμιο της Νότιας Καλιφόρνιας. Τα ερευνητικά της ενδιαφέροντα επικεντρώνονται στην κατανόηση του πώς οι δενδρίτες συμβάλλουν σε πολύπλοκες λειτουργίες του εγκεφάλου, όπως η μάθηση και η μνήμη. Οι δενδρίτες, οι λεπτές παραφυάδες που εκτείνονται από τα κυτταρικά σώματα των νευρώνων, είναι εξοπλισμένες με μη-γραμμικούς μηχανισμούς, οι οποίοι προσδίδουν στους νευρώνες βελτιωμένες δυνατότητες επεξεργασίας, μάθησης και αποθήκευσης πληροφοριών. Το εργαστήριο της Δρ ΠΟΪΡΑΖΗ αναπτύσσει και χρησιμοποιεί υπολογιστικά μοντέλα που προσομοιώνουν τους δενδριτικούς υπολογισμούς και τις επιδράσεις τους στην κυτταρική λειτουργία σε διαφορετικές περιοχές του εγκεφάλου. Σε στενή συνεργασία με πειραματικά εργαστήρια στη Γερμανία και τις Η.Π.Α., το εργαστήριο χρησιμοποιεί in vivo τεχνικές συμπεριφοράς και απεικόνισης για να διερευνήσει το ρόλο των δενδριτών στην συμπεριφορά. Επίσης, η ομάδα της αναπτύσσει αλγόριθμους εμπνευσμένους από τον εγκέφαλο που ενσωματώνουν δενδριτικές ιδιότητες, με στόχο την εξέλιξη εργαλείων μηχανικής μάθησης και τεχνητής νοημοσύνης. Η Δρ Παναγιώτα ΠΟΪΡΑΖΗ έχει τιμηθεί με πολλά βραβεία για το επιστημονικό της έργο, όπως το Βραβείο Νέων Ερευνητών του EΜΒΟ (2005), το εξαιρετικά ανταγωνιστικό βραβείο Νέων Ερευνητών του Ευρωπαϊκού Συμβουλίου Έρευνας (ERC Starting Grant, 2012), το διεθνούς φήμης Friedrich Wilhelm Bessel Research Award του Γερμανικού ιδρύματος Alexander von Humboldt (2018), το βραβείο EINSTEIN visiting fellow (2019) του Γερμανικού Ιδρύματος EINSTEIN Foundation, Berlin και πολλά άλλα.

Σκεπτικό Βράβευσης Δρος Παναγιώτας ΠΟΪΡΑΖΗ

Η ανακήρυξη και τιμητική διάκριση αυτή της Βιολογικής Εταιρείας Κύπρου (ΒΕΚ), εδράζεται στη μέχρι σήμερα άριστη συνεισφορά της Δρος Παναγιώτας ΠΟΪΡΑΖΗ στους τομείς της υγείας, της επιστήμης, της έρευνας και εν γένει τη διακεκριμένη προσφορά του στην παγκόσμια κοινότητα αλλά και στην προαγωγή των βιολογικών επιστημών και θεμάτων ευρύτερα.

Η Δρ ΠΟΪΡΑΖΗ μέσα από την διαχρονική της επιστημονική πορεία, έχει αποδείξει ότι είναι επιστήμονας με όραμα και πάθος για το αντικείμενό της, που δεν φοβάται να πάρει ρίσκα και να ανοίξει νέους τομείς έρευνας. Ακριβώς, η όλη της επιστημονική διαδρομή, από το πτυχίο στα Μαθηματικά, την Βιοϊατρική Μηχανική και μετά στην εγκαθίδρυση ενός νέου τομέα για την Ελλάδα, της Υπολογιστικής Νευροεπιστήμης, την έχει αναδείξει σε μια από τις κορυφαίες ερευνήτριες παγκοσμίως στον χαρακτηρισμό των εγκεφαλικών λειτουργιών με χρήση υπολογιστικών μοντέλων. Η Δρ ΠΟΪΡΑΖΗ αποτελεί πρότυπο επιστήμονα, που συνδυάζει τόσο το πάθος για την τέχνη του αλλά και την ταπεινότητα, και ταυτόχρονα αποτελεί πρότυπο για τις νέες γυναίκες επιστήμονες και νέους επιστήμονες γενικά, αφού όπως η ίδια δήλωσε σε σssυνέντευξή της «Αν υπάρχει ένα μήνυμα που θα ήθελα να στείλω στους νέους είναι να κάνουν αυτό που αγαπάνε, αυτό που τους παθιάζει. Να μην πτοούνται από τις δυσκολίες, να επιμένουν, να βρίσκουν τρόπους να ελίσσονται και στο τέλος θα τα καταφέρουν. Είναι πολύ σημαντικό να κάνουμε αυτό που αγαπάμε». Πέραν από το μεγάλο επιστημονικό έργο της η Δρ ΠΟΪΡΑΖΗ, όπως καταδεικνύεται από την μεγάλη και συνεχή λίστα διεθνών βραβεύσεων της, έχει σημαντικό έργο στην ενημέρωση του κοινού για τον εγκέφαλο και την υγεία του.

Με αυτό το σκεπτικό η Βιολογική Εταιρεία Κύπρου ανακηρύσσει τη Δρα Παναγιώτα ΠΟΪΡΑΖΗ ως Επίτιμο Μέλος της.