Δρ Κώστας ΚΟΥΜΕΝΗΣ

Δρ Κώστας ΚΟΥΜΕΝΗΣ

Καθηγητής Ογκολογίας Αναπληρωτής Κοσμήτορας Ιατρικής Σχολής Perelman

Πανεπιστήμιο της Πενσυλβάνιας, ΗΠΑ

Επίτιμο Μέλος Βιολογικής Εταιρείας Κύπρου (ΒΕΚ)

O Δρ Κώστας ΚΟΥΜΕΝΗΣ είναι διακεκριμένος καθηγητής Ραδιοβιολογίας και Ραδιοογκολογίας, ερευνητής στον τομέα της Βιολογίας καρκίνου, διευθυντής ερευνών και συμπρόεδρος στο Τμήμα Ραδιο-Ογκολογίας στην Ιατρική Σχολή του Πανεπιστημίου της Πενσυλβάνια, στη Φιλαδέλφεια των ΗΠΑ. Μετά την αποφοίτησή του από το Γυμνάσιο Κύκκου στην Λευκωσία και την στρατιωτική του θητεία, διεκπεραίωσε σπουδές στη Φαρμακευτική Σχολή του Αριστοτελείου Πανεπιστημίου Θεσσαλονίκης από όπου αποφοίτησε το 1989. Αποφάσισε να συνεχίσει τις σπουδές του στις Ηνωμένες Πολιτείες Αμερικής και το 1994 ολοκλήρωσε το Διδακτορικό του στη Βιοχημεία στο Πανεπιστήμιο Χιούστον. Στη συνέχεια, ολοκλήρωσε το πρόγραμμα Μεταδιδακτορικού συνεργάτη στο τμήμα Ραδιοβιολογίας και Βιολογίας Καρκίνου στο Πανεπιστήμιο του Στάνφορντ στην Καλιφόρνια. Τα ερευνητικά ενδιαφέροντα του Δρ ΚΟΥΜΕΝΗ επικεντρώνονται κυρίως στη μελέτη του μικροπεριβάλλοντος του όγκου με ιδιαίτερη έμφαση στην επίδραση της υποξίας και του θρεπτικού στρες στην πρόοδο του όγκου, τη μετάσταση και την αντίσταση στη θεραπεία. Η ομάδα του ήταν η πρώτη που κατέδειξε ότι η υποξία ενεργοποιεί την Ανεπτυγμένη Αντιμετώπιση Πρωτεΐνης (UPR) και την Ολοκληρωμένη Αντίδραση Στρες (ISR), η οποία προσαρμόζει τα κύτταρα στο ενδοπλασματικό δίκτυο και στο θρεπτικό στρες. Η απενεργοποίηση των UPR/ISR καθιστά τα καρκινικά κύτταρα ευάλωτα στην  υποξία ή υπό στέρηση θρεπτικών ουσιών και προκαλεί μειωμένη ανάπτυξη όγκου σε ζωικά μοντέλα. Επίσης έχει αναπτύξει ένα καινοτόμο πρόγραμμα για μια καινούργια μορφή ακτινοθεραπείας με πρωτόνια, σε συνεργασία με τα πανεπιστήμια της Οξφόρδης και της Χαϊδελβέργης. Το πρόγραμμα αυτό χρηματοδοτείται από το Εθνικό Ίδρυμα Υγείας των Η.Π.Α, και με βάση τα μέχρι τώρα αποτελέσματα, κλινικές δοκιμές για θεραπεία καρκίνων της κεφαλής και του λαιμού αναμένεται να αρχίσουν μέσα στο 2024.

Σκεπτικό Βράβευσης Δρος Κώστα ΚΟΥΜΕΝΗ

Η ανακήρυξη και τιμητική διάκριση αυτή της Βιολογικής Εταιρείας Κύπρου (ΒΕΚ), εδράζεται στη μέχρι σήμερα άριστη συνεισφορά του Δρος Κώστα ΚΟΥΜΕΝΗ στους τομείς της υγείας, της επιστήμης, της έρευνας και εν γένει τη διακεκριμένη προσφορά του στην κυπριακή κοινωνία αλλά και στην προαγωγή των βιολογικών επιστημών και θεμάτων ευρύτερα.

Πέραν από την άριστη επιστημονική πορεία του ο Δρ ΚΟΥΜΕΝΗΣ έχει αναδείξει ότι, στην καρδιά της έρευνάς του βρίσκεται η προσφορά στον ασθενή και η επιθυμία να βελτιώσει την ποιότητα ζωής του. Με δικά του λόγια «Για τον Έλληνα της διασποράς και με φόντο την κληρονομιά μιας πλούσιας ιστορίας και διαχρονικής γλώσσας, το κάθε άτομο σμιλεύει την ταυτότητα του και την επεξεργάζεται με στοιχεία που αποκομίζει από τις εμπειρίες του, για να φτιάξει αυτή που τον εκφράζει καλύτερα στον σύγχρονο κόσμο».

Χαρακτηριστικό της ταυτότητας προσφοράς του Δρ ΚΟΥΜΕΝΗ, είναι ότι αποτελεί ηγετικό στέλεχος του προγράμματος ραδιοβιολογίας και απεικόνισης καρκίνου στο Abramson Comprehensive Cancer Center στο Πανεπιστήμιο  της Πενσυλβάνια. Στόχος του προγράμματος είναι να συγκεντρώσει επιστήμονες από διάφορους τομείς, όπως η Ραδιοβιολογία, η Μοριακή Απεικόνιση και η Βιοϊατρική, ώστε να αναπτυχθούν καινοτόμες ερευνητικές προσπάθειες για την ενίσχυση της ακτινοθεραπείας και ολοκληρωτικής θεραπείας των ασθενών. Ακόμα, ο Δρ ΚΟΥΜΕΝΗΣ, έχει παίξει πρωταγωνιστικό ρόλο στην έλευση της πρωτονοθεραπείας στην Ελλάδα και στην Κύπρο. Δεν μπορούμε όμως να μην αναγνωρίσουμε και τον ρόλο του πρεσβευτή για τον Ελληνισμό που έχει υιοθετήσει ο Δρ ΚΟΥΜΕΝΗΣ. Στο εργαστήριό του έχουν εργαστεί και εκπαιδευτεί δεκάδες επιστήμονες, συμπεριλαμβανομένων αρκετών Έλληνων/ιδων της διασποράς, και που σήμερα κατέχουν θέσεις καθηγητών σε διακεκριμένα πανεπιστήμια όπως το Στάνφορντ, Χάρβαρτ και το πανεπιστήμιο της Πεννσυλβάνιας, ή εργάζονται σε διεθνείς Φαρμακευτικές εταιρίες όπως η Pfizer, Merck και Jannsen. Επίσης, από το 2021, ο Δρ. ΚΟΥΜΕΝΗΣ κατέχει θέση Επισκέπτη καθηγητή στο τμήμα Φυσικής τού Πανεπιστημίου Κύπρου και έχει αρχίσει συνεργασία με φοιτητές του τμήματος.

Με αυτό το σκεπτικό η Βιολογική Εταιρεία Κύπρου ανακηρύσσει τον Δρα Κώστα ΚΟΥΜΕΝΗ ως Επίτιμο Μέλος της.