Δρ Πάννη ΤΡΙΦΥΛΛΗ

Δρ Πάννη ΤΡΙΦΥΛΛΗ

Αντιπρόεδρος και Επικεφαλής Παγκόσμιων Επιστημονικών Υποθέσεων, Παγκόσμιων Ιατρικών Υποθέσεων PTC Therapeutics, Inc, ΗΠΑ

Επίτιμο Μέλος Βιολογικής Εταιρείας Κύπρου (ΒΕΚ)

Η Δρ Πάννη ΤΡΙΦΥΛΛΗ απέκτησε το διδακτορικό της το 1994 στη Μοριακή Βιολογία και την Ανθρώπινη Γενετική, Πανεπιστήμιο της Πενσυλβάνια, Φιλαδέλφεια, PA. Το 1988 απέκτησε το πτυχίο της με άριστα στη Βιολογία και τη Χημεία (διπλής κατεύθυνσης), από το Wellesley College, Wellesley, MA. Στο Ινστιτούτο Νευρολογίας και Γενετικής Κύπρου, εργάστηκε ως μεταδιδακτορική ερευνήτρια με υποτροφία από το Cooley’s Anemia Fellowship. Διερεύνησε τη χρήση του ανασυνδυασμού ειδικής θέσης με μεσολάβηση Cre ως προσέγγιση γονιδιακής θεραπείας για τη θεραπεία της θαλασσαιμίας. Ως μεταδιδακτορική ερευνήτρια εργάστηκε επίσης στο Πανεπιστήμιο Rutgers, Piscataway, NJ όπου ανάπτυξε μεθοδολογία που αναφέρεται ως SNAAP για την ταυτοποίηση των mRNAs υποστρώματος που συνδέονται με πρωτεΐνες και εμπλέκονται σε ανθρώπινες ασθένειες. Ήταν η πρώτη επιστήμονας που προσλήφθηκε στην PTC Therapeutics πριν από 24 χρόνια, μια ψηφιακή εταιρεία που βρισκόταν τότε στο ακαδημαϊκό εργαστήριο του ιδρυτή Stuart Peltz, στο Πανεπιστήμιο Ιατρικής και Οδοντιατρικής του NJ (UMDNJ). Υπηρέτησε σε διάφορους ρόλους στην Έρευνα και Ανάπτυξη, στη Διαχείριση Στρατηγικών Συμμαχιών και στα Παγκόσμια Επιστημονικά και Ιατρικά Θέματα και είναι τώρα Αντιπρόεδρος και Επικεφαλής Παγκόσμιων Επιστημονικών Υποθέσεων, Παγκόσμιων Ιατρικών Υποθέσεων στη PTC Therapeutics, Inc στις ΗΠΑ. Έχει συνεισφέρει στη μεταμόρφωση των εγκεκριμένων φαρμάκων πρώτης κατηγορίας και τα καλύτερα στην κατηγορία τους για ασθενείς με σπάνιες ασθένειες παγκοσμίως πρώτα το 2014, το 2020 και μετά ξανά το 2022. Χαρακτηριστικό παράδειγμα είναι η ανακάλυψη και ανάπτυξη του TranslarnaTM, του πρώτου εγκεκριμένου, από του στόματος, καινοτόμου, τροποποιητικού ασθενειών φαρμάκου για τη θεραπεία  της μετάλλαξης nmDMD που προκαλεί τη μυϊκή δυστροφία Duchenne. Η Δρ ΤΡΙΦΥΛΛΗ γεννήθηκε στην Αμμόχωστο, είναι παντρεμένη, έχει 2 ενήλικα παιδιά και μένει στο NJ των ΗΠΑ.

Σκεπτικό Βράβευσης Δρος Πάννης ΤΡΙΦΥΛΛΗ

Η ανακήρυξη και τιμητική διάκριση αυτή της Βιολογικής Εταιρείας Κύπρου (ΒΕΚ), εδράζεται στη μέχρι σήμερα άριστη συνεισφορά της Δρος Πάννης ΤΡΙΦΥΛΛΗ στους τομείς της υγείας, της επιστήμης, της έρευνας και εν γένει τη διακεκριμένη προσφορά της στην παγκόσμια κοινότητα αλλά και στην προαγωγή των βιολογικών επιστημών και θεμάτων ευρύτερα.

Ως μοριακή βιολόγος και ειδική ανθρώπινης γενετικής, η Δρ ΤΡΙΦΥΛΛΗ χαίρει μεγάλης εκτίμησης στην παγκόσμια ερευνητική κοινότητα. Έχει αποκτήσει μεγάλη εμπειρία στην έρευνα και ανάπτυξη καινοτόμων φαρμάκων για σπάνιες ασθένειες παγκοσμίως. Το 2014, το έργο της έτυχε σημαντικής αναγνώρισης με την έγκριση του φαρμάκου Translarna (Ataluren) της PTC Therapeutics για ασθενείς που έχουν μυϊκή δυστροφία Duchenne. Η Δρ ΤΡΙΦΥΛΛΗ συνεισέφερε επίσης με τη δημιουργία και την ηγεσία της στη διαχείριση συμμαχιών και δημιουργία συνεργασιών σε διάφορους θεραπευτικούς τομείς, συμπεριλαμβανομένων των γενετικών διαταραχών, της ογκολογίας, του κεντρικού νευρικού συστήματος και καρδιαγγειακών και αντιβακτηριδιακών νοσημάτων. Μια μοναδική, τριπλή συνεργασία μεταξύ μιας μη-κερδοσκοπικής ομάδας υποστήριξης ασθενών, του Ιδρύματος Σπονδυλικής Μυϊκής Ατροφίας (SMAF), μιας μεγάλης φαρμακευτικής εταιρείας (Roche) και της PTC Therapeutics απέδωσε το Evrysdi® (risdiplam) το 2020 μετά από 14 χρόνια αθροιστικών προσπαθειών, μια από του στόματος καινοτόμου θεραπείας τροποποίησης ματίσματος, καλύτερου στην κατηγορία για ασθενείς με Σπονδυλικής Μυϊκής Ατροφίας. Από το 2022 οπόταν εγκρίθηκε στην Ευρώπη για ασθενείς με έλλειψη AADC το UpstazaTM, η πρώτη γονιδιακή θεραπεία που χορηγείτε τοπικά, η Δρ ΤΡΙΦΥΛΛΗ είναι υπεύθυνη για την εφαρμογή του. Το έργο της έχει βραβευθεί πολλές φορές. Είναι κάτοχος της Ευρεσιτεχνίας με τίτλο: Μέθοδοι για τον εντοπισμό χημικών ενώσεων που διαμορφώνουν ρυθμίσεις με βάση τες αμετάφραστες περιοχές και μέθοδοι χρήσης αυτών. PCT/US04/001643 (διεθνής κατάθεση). Ως μέρος της εθελοντικής της εργασίας, υπηρετεί ως Αντιπρόεδρος και Γραμματέας του Συλλόγου Ελληνοαμερικανών Επαγγελματιών Γυναικών (AGAPW), που επιδιώκει να επεκτείνει τις ευκαιρίες σταδιοδρομίας και να προωθήσει την κοινότητα και την οικοδόμηση ηγεσίας μεταξύ Ελληνοαμερικανών επαγγελματιών. Υπηρετεί επίσης στη Νέα Υόρκη στο Διοικητικό Συμβούλιο του Ταμείου για τα Παιδιά Κύπρου, το οποίο παρέχει βοήθεια όχι μόνο στα προσφυγόπουλα και στα εγκλωβισμένα παιδιά, αλλά και σε παιδιά που προέρχονται από οικογένειες που παλεύουν με οικονομικές και ιατρικές προκλήσεις. Με αυτό το σκεπτικό η Βιολογική Εταιρεία Κύπρου ανακηρύσσει την Δρα Πάννη ΤΡΙΦΥΛΛΗ ως Επίτιμο Μέλος της.