Δρ Κωνσταντίνος ΔΡΟΣΑΤΟΣ

Δρ Κωνσταντίνος ΔΡΟΣΑΤΟΣ

Καθηγητής Φαρμακολογίας και Φυσιολογίας Συστημάτων

Κολλέγιο Ιατρικής του Πανεπιστημίου Cincinnati, ΗΠΑ

Επίτιμο Μέλος Βιολογικής Εταιρείας Κύπρου (ΒΕΚ)

Ο Δρ Κωνσταντίνος ΔΡΟΣΑΤΟΣ έλαβε το προπτυχιακό του δίπλωμα στη Βιολογία από το Αριστοτέλειο Πανεπιστήμιο Θεσσαλονίκης. Η μεταπτυχιακή του εκπαίδευση στο Πανεπιστήμιο της Κρήτης, στην Ελλάδα και στο Πανεπιστήμιο της Βοστώνης των ΗΠΑ με τον Καθηγητή Βασίλη Ζαννή, επικεντρώθηκε στη μεταγραφική ρύθμιση της απολιποπρωτεΐνης E και στον ρόλο της στην απομάκρυνση των λιποπρωτεϊνών. Συνέχισε τη μεταδιδακτορική του εκπαίδευση στο εργαστήριο του Καθηγητή Ira Goldberg στο Πανεπιστήμιο Columbia της Νέας Υόρκης όπου μελέτησε τις επιδράσεις του μεταβολισμού των λιπιδίων στην καρδιακή λειτουργία. Ανακάλυψε ότι η συσσώρευση λιπιδίων παρεμποδίζει τη σηματοδότηση του β-αδρενεργικού υποδοχέα πριν από την ανάπτυξη της καρδιακής ανεπάρκειας μέσω ενεργοποίησης της πρωτεΐνης ΡΚC. Ορμώμενος από το ενδιαφέρον του για σηματοδοτικά μονοπάτια του κυττάρου που ενεργοποιούνται από καρδιακό stress, ξεκίνησε ένα νέο ερευνητικό έργο που έδειξε για πρώτη φορά τη θεραπευτική σημασία της οξείδωσης των λιπαρών οξέων για τη θεραπεία της καρδιακής δυσλειτουργίας στη σήψη. Το 2014, του προσφέρθηκε θέση Επίκουρου Καθηγητή στο Τμήμα Φαρμακολογίας και στο Κέντρο Μεταφραστικής Ιατρικής της Ιατρικής Σχολής του Πανεπιστημίου Temple. Το 2020, εκλέχθηκε από το Πανεπιστήμιο Temple στη θέση του μόνιμου Αναπληρωτή Καθηγητή. Το 2021 αποδέχθηκε την προσφορά της Ιατρικής Σχολής του πανεπιστημίου Cincinnati στο Ohio των ΗΠΑ να αναλάβει την έδρα «Ohio Eminent Scholar» που χρηματοδοτείται από την Πολιτεία του Ohio σαν Καθηγητής Φαρμακολογίας και Συστημικής Φυσιολογίας. Το ερευνητικό πρόγραμμα της επιστημονικής ομάδας του επικεντρώνεται στους μηχανισμούς σηματοδότησης που συνδέουν την καρδιακή ανεπάρκεια στον διαβήτη, τη σήψη και το έμφραγμα μυοκαρδίου με τροποποιήσεις στην παραγωγή ενέργειας στην καρδιά.

Σκεπτικό Βράβευσης Δρος Κωνσταντίνου ΔΡΟΣΑΤΟΥ

Η ανακήρυξη και τιμητική διάκριση αυτή της Βιολογικής Εταιρείας Κύπρου (ΒΕΚ), εδράζεται στη μέχρι σήμερα άριστη συνεισφορά του Δρος Κωνσταντίνου ΔΡΟΣΑΤΟΥ στους τομείς της επιστήμης, της έρευνας και εν γένει τη διακεκριμένη προσφορά του στην κοινωνία, αλλά και στην προαγωγή των βιολογικών επιστημών και θεμάτων ευρύτερα.

Η επιστημονική πορεία του Δρ ΔΡΟΣΑΤΟΥ, τον έχει αναδείξει ως ένα από τους κορυφαίους ερευνητές στον τομέα του, με συνεργασίες παγκοσμίως όπως και διεθνή βραβεία και χρηματοδοτήσεις που αντανακλούν την ποιότητα και πρωτοπορία της ερευνάς του. Πέραν όμως από το επιστημονικό του έργο ο Δρ ΔΡΟΣΑΤΟΣ έχει αποτελέσει πόλο αναφοράς για τον απόδημο επιστημονικό Ελληνισμό. Για χρόνια τώρα, σταθερά και αθόρυβα, ο Δρ ΔΡΟΣΑΤΟΣ έχει κτίσει ένα πλούσιο δίκτυο αποδήμων Ελλήνων, που για τους ξενιτεμένους αποτέλεσε το λιμάνι αναφοράς στην πατρίδα. Ο Δρ ΔΡΟΣΑΤΟΣ ήταν συνιδρυτής και υπηρέτησε ως πρόεδρος δύο επιστημονικών δικτύων Ελλήνων ιατρών και βιοεπιστημόνων στο εξωτερικό: του Ελληνικού Βιοεπιστημονικού Συλλόγου των ΗΠΑ και του Παγκοσμίου Ελληνικού Βιοϊατρικού Οργανισμού. Κατά τη διάρκεια της θητείας του ως πρόεδρος αυτών των οργανισμών οργάνωσε διεθνή συνέδρια και το ετήσιο διεθνές θερινό σχολείο που πραγματοποιείται τα τελευταία 11 χρόνια στο Νέο Οίτυλο της Μάνης για φοιτητές και αποφοίτους ιατρικής και βιοεπιστημών. Για τη συμβολή του στην οργάνωση του θερινού σχολείου εξελέγη Επίτιμος Πολίτης της Ανατολικής Μάνης. Το 2019 ήταν συνιδρυτής και αντιπρόεδρος του Ινστιτούτου για την Προώθηση της Έρευνας και της Εκπαίδευσης στις Τέχνες, τις Επιστήμες και την Τεχνολογία (ARISTEiA-Institute for the Advancement of Research and Education in Arts, Sciences and Technology), το οποίο ολοκληρώνει την έκδοση βιβλίου για την ιστορική συνεισφορά Ελλήνων ιατρών και βιοεπιστημόνων στην πρόοδο της Ιατρικής την περίοδο 1821-2021 και το 2022 οργάνωσε το 1ο Διεθνές Διεπιστημονικό Εκπαιδευτικό Πρόγραμμα για την Περιβαλλοντική Κρίση στα Λουτρά Αιδηψού.

Με αυτό το σκεπτικό η Βιολογική Εταιρεία Κύπρου ανακηρύσσει τον Δρα Κωνσταντίνο ΔΡΟΣΑΤΟ ως Επίτιμο Μέλος της.