Δρ Μηνάς ΓΙΑΓΚΟΥ

Δρ Μηνάς ΓΙΑΓΚΟΥ

Δρ Μηνάς ΓΙΑΓΚΟΥ

Καθηγητής Ανοσοβιολογίας-Μοριακής Βιολογίας στο Τμήμα Βιολογίας του Αριστοτελείου Πανεπιστημίου Θεσσαλονίκης

Επίτιμο Μέλος Βιολογικής Εταιρείας Κύπρου (ΒΕΚ)

Ο Δρ Μηνάς Γιάγκου γεννήθηκε στη Λάρνακα το 1957 και το 1975 αποφοίτησε από το Γυμνάσιο Λάρνακας. Είναι Πτυχιούχος Βιολογίας (1982) και Διδάκτορας Βιολογίας-Ανοσοβιολογίας (1987) του Τμήματος Βιολογίας του ΑΠΘ. Μετεκπαιδεύτηκε σε εργαστηριακές τεχνικές Ανοσοβιολογίας στο εργαστήριο Wallenberg του Τμήματος Ανοσοβιολογίας του Karolinska Institute στη Στοκχόλμη της Σουηδίας, καθώς και στη Μοριακή Βιολογία στην Ιατρική Σχολή του Πανεπιστημίου του Τέξας στο Galveston των ΗΠΑ. Το 1990 εκλέχθηκε Λέκτορας Ανοσοβιολογίας-Μοριακής Βιολογίας και αφού εξελίχθηκε μέσα από όλες τις Ακαδημαϊκές βαθμίδες, το 2011 εκλέχθηκε Καθηγητής. Από το 1990 μέχρι το 2000 είχε συνεχή συνεργασία ως Επισκέπτης Καθηγητής με το Department of Human Biological Chemistry and Genetics της Ιατρικής Σχολής του Πανεπιστημίου του Τέξας στο Galveston των ΗΠΑ. Κατά τη διάρκεια των Ακαδημαϊκών Σπουδών του υπήρξε υπότροφος του Ιδρύματος Υποτροφιών Σχολών Μέσης Παιδείας Λάρνακας, του Υπουργείου Παιδείας της Ελλάδος

και του Shriners Burns Institute των ΗΠΑ.

Διδάσκει προπτυχιακά και μεταπτυχιακά μαθήματα στο γνωστικό αντικείμενο της Ανοσοβιολογίας, της Βιοτεχνολογίας και της Οικονομίας και Δίκαιου στη Βιολογία στα Τμήματα Βιολογίας, Ιατρικής, Φαρμακευτικής, Χημείας, Γεωλογίας και Φυσικής του ΑΠΘ. Είναι συγγραφέας δύο συγγραμμάτων και ενός CD rom στη Βιοτεχνολογία.

Είχε την επιμέλεια της έκδοσης βιβλίου-μετάφρασης στην «Κυτταρική και Μοριακή Ανοσολογία». Είναι μέλος σε περισσότερες από 10 Επιστημονικές Εταιρείες και Οργανισμούς, κριτής ερευνητικών εργασιών σε περισσότερα από 10 Επιστημονικά Περιοδικά και μέλος της εκδοτικής επιτροπής του περιοδικού «Biological Research”. Υπήρξε προσκεκλημένος ομιλητής σε πολλά Επιστημονικά Συνέδρια και Ημερίδες και μέλος τόσο της Οργανωτικής όσο και της Επιστημονικής Επιτροπής Συνεδρίων.

Σκεπτικό Βράβευσης Δρος Μηνά ΓΙΑΓΚΟΥ

Η ανακήρυξη και τιμητική διάκριση αυτή της Βιολογικής Εταιρείας Κύπρου (ΒΕΚ), εδράζεται στη μέχρι σήμερα άριστη συνεισφορά του Δρος Μηνά Γιάγκου στους τομείς της υγείας, της επιστήμης, της έρευνας και εν γένει τη διακεκριμένη προσφορά του στην κυπριακή κοινωνία αλλά και στην προαγωγή των βιολογικών επιστημών και θεμάτων ευρύτερα.

Ως Ακαδημαϊκός Δάσκαλος φρόντισε να μεταλαμπαδεύσει στους φοιτητές/τριες του το πάθος για την έρευνα ως το μοναδικό εργαλείο για την παραγωγή νέας γνώσης και την πρόοδο της κοινωνίας, να τους μυήσει στην Επιστήμη της Βιολογίας και να τους δώσει τα εφόδια να συνεχίσουν τη δική τους πορεία. Στο πλαίσιο αυτό επέβλεψε ή επιβλέπει την εκπόνηση περισσότερων από 130 προπτυχιακών και 45 μεταπτυχιακών ερευνητικών διπλωματικών εργασιών καθώς και 18 Διδακτορικών Διατριβών. Πολλοί από τους παραπάνω είναι σήμερα ακαδημαϊκοί δάσκαλοι, ερευνητές, εργαστηριακοί ή εκπαιδευτικοί.

Η έρευνα του, αποτυπώθηκε σε περισσότερα από 100 δημοσιεύματα σε επιστημονικά περιοδικά όπως το Annals of the Rheumatic Diseases, Blood, Nature Communications και Water research με περίπου 2000 αναφορές. Η παραπάνω έρευνα χρηματοδοτήθηκε από περισσότερα από 10 ερευνητικά προγράμματα.

Η έρευνά του έχει βραβευθεί 20 φορές από Διεθνείς, Ευρωπαϊκές και Εθνικές Επιστημονικές Εταιρίες και Οργανισμούς όπως οι International Society of Cellular Therapy, European Society of Haematology, Mikrobiokosmos και Ελληνική Εταιρεία Γονιδιακής Θεραπείας και Αναγεννητικής Ιατρικής.

Προώθησε την έρευνα αφού συνέβαλε καθοριστικά στην έναρξη λειτουργίας του Κέντρου Διεπιστημονικής Έρευνας και Καινοτομίας του ΑΠΘ (ΚΕΔΕΚ) και του Κέντρου Βιολογικών Εφαρμογών του Τμήματος Βιολογίας του ΑΠΘ.

Η κοινωνική του δραστηριότητα αφορά ομιλίες του στο Ανοικτό Πανεπιστήμιο πολλών Δήμων σε όλη την Ελλάδα, επιμορφωτικά προγράμματα καθώς και συνεντεύξεις-παρουσιάσεις του στον έντυπο, ηλεκτρονικό και τηλεοπτικό τύπο.

Είναι σήμερα Πρόεδρος του Τμήματος Βιολογίας του ΑΠΘ (2020-2022), ενώ επίσης διετέλεσε Πρόεδρος και την περίοδο 2013-2017 καθώς και Δ/ντής του Προγράμματος Μεταπτυχιακών Σπουδών του Τμήματος Βιολογίας του ΑΠΘ (2008-2013). Διετέλεσε επίσης Αναπληρωτής Κοσμήτορας της Σχολής Θετικών Επιστημών του ΑΠΘ (2013-2014).

Με αυτό το σκεπτικό η Βιολογική Εταιρεία Κύπρου ανακηρύσσει τον Δρα Μηνά Γιάγκου ως Επίτιμο Μέλος της.