Μήνυμα Προέδρου για ανασκόπηση της δράσης της ΒΕΚ το 2020

Αγαπητά μέλη και φίλοι της Βιολογικής Εταιρείας Κύπρου (ΒΕΚ),

Χρόνια πολλά.

Έχουμε διάγει ένα δύσκολο, ξεχωριστό και απαιτητικό έτος το 2020.Η πανδημία του Covid 19, η οποία ακόμη συνεχίζεται, έχει σίγουρα επηρεάσει σε μεγάλο βαθμό όλους μας, την υγεία, την εκπαίδευση, την επιστημονική έρευνα και ασφαλώς και τη ΒΕΚ. Παρόλα αυτά το 2020 αποτέλεσε μια σημαντική και παραγωγική χρονιά.

Η βιολογική επιστημονική έρευνα έχει συνεχίσει να μας εκπλήσσει με τις ολοένα και σημαντικότερες ανακαλύψεις της. Είναι χαρακτηριστικό ότι από τις 10 σημαντικότερες επιστημονικές ανακαλύψεις του 2020 οι 5 σχετίζονται με τη Βιολογία (βλπ. επιστημονικό περιοδικό Science) και αυτό μας κάνει περήφανους ως βιολόγους. Σίγουρα το μεγαλύτερο επιστημονικό επίτευγμα της χρονιάς δεν είναι άλλο από την ανακάλυψη όχι ενός αλλά αρκετών εμβολίων για τον κορωνοϊό SARSCoV2 με την τεράστια συμβολή της βιολογικής έρευνας. Ευχόμαστε τα εμβόλια αυτά να βοηθήσουν ουσιαστικά στην αντιμετώπιση της πανδημίας. Είμαστε σίγουροι ότι η επιστήμη μας η Βιολογία θα συνεχίσει να έχει μια ραγδαία ανάπτυξη και τα επόμενα χρόνια.

Ως ΒΕΚ αυτή τη δύσκολη χρονιά έχουμε θέσει ως προτεραιότητά μας την ενίσχυση της Βιολογίας και της ΒΕΚ στο δημόσιο γίγνεσθαι.Όλοι μαζί Διοικητικό Συμβούλιο, μέλη και φίλοι της ΒΕΚ έχουμε επιτύχει τις πιο κάτω νέες δράσεις το 2020: (10 σημαντικότερες)

1. Ενίσχυση της συμμετοχής της ΒΕΚ στο εξωτερικό, δικτύωση και συνεργασία.

2. Δημιουργία νέας σύγχρονης ιστοσελίδας της ΒΕΚ.

3. Αύξηση των μελών και φίλων της ΒΕΚ.

4. Καθιέρωση και έναρξη λειτουργίας Επιτροπών της ΒΕΚ.

5. Καθιέρωση Βραβείων ΒΕΚ Προπτυχιακών και Μεταπτυχιακών Φοιτητών Βιολογίας που ανακοινώθηκαν σε όλα τα Τμήματα Βιολογίας Κύπρου και Ελλάδας.

6. Ανακήρυξη 5 Επίτιμων Μελών με προσωπικότητες εγνωσμένου κύρους.

7. Ενίσχυση του δημόσιου λόγου της ΒΕΚ με επιστολές, ανακοινώσεις, αναρτήσεις στα ΜΚΔ κ.ά.

8. Κοινοποίηση θέσεων εργασίας για βιολόγους και ευκαιριών εκπαίδευσης και επιμόρφωσης.

9. Κοινοποίηση του άρθρου του μήνα

10. Παροχή υποτροφιών μικρής, μεγάλης διάρκειας, καλοκαιρινών και υποτροφιών σε συνεργασία με άλλους φορείς.

Είμαι ευγνώμων για τη συνεργασία, τη συμμετοχή, την αλληλεπίδραση που είχαμε αυτή τη δύσκολη χρονιά. Να είστε σίγουροι ότι οι εισηγήσεις, οι ιδέες και οι προτάσεις σας εισακούονται και εργαζόμαστε για να τα κάνουμε πραγματικότητα.

Είμαι σίγουρος ότι θα έρθουν καλύτερες μέρες για να επιτύχουμε μαζί περισσότερα πράγματα. Με αυτές τις σκέψεις εύχομαι από καρδιάς σε όλα τα μέλη, τους φίλους και συνεργάτες της ΒΕΚ μια Καλή νέα Χρονιά, παραγωγική και δημιουργική για όλους. Πάνω από όλα υγιή και ασφαλή.

Δρ Ανδρέας Χατζηχαμπής

Πρόεδρος Βιολογικής Εταιρείας Κύπρου